zaterdag 13 december 2008

De start van de mobiele picknicktafel

http://www.mobielepicknicktafel.nl

Najaar 2008 startte het project van de 'Mobiele Picknicktafel' een samenwerking van verschillende organisaties, waaronder de Bijstandsbond en 'Moving Art projects'. Voor het project was subsidie verkregen van het stadsdeel Amsterdam Centrum. De eerste activiteit was op 14 december 2008. Bij de miljonairsfair.

DAARVOOR WERDEN IN 2008 VOORBEREIDINGEN GETROFFEN MET BEZOEKEN AAN HET SPREEKUUR VAN DE bIJSTANDSBOND EN EEN BIJEENKOMST VAN lOESJE. 

MobielePicknickTafel stelt Miljonairfair vragen.

Het kunstproject ‘MobielePicknickTafel’ schoof in samenwerking met de Bijstandsbond op zondag 14 december aan bij de Miljonairfair. Met de ludieke en vreedzame actie “STILSTAAN bij het verschil: Arm/Rijk” vroegen zij aandacht voor de groeiende kloof tussen arm en rijk met teksten als: ‘Wie is het kind van uw rekening?’ ‘Wat levert het U op?’ 'Maakt geld gelukkig?' 'Wat heeft u gedaan om de crisis te voorkomen?' 'In welke crisis verkeert U?' en ‘Was het een rijke dag vandaag?’. Waarom de MPT deze actie heeft gedaan kunt kunt u HIER lezen.

De MPT stond nog niet stil of een groot cordon van politiemannen (in burger en in uniform, met gevaarlijk blaffende honden op de achtergrond) stoof op ons af en met groot vertoon van macht en gebruik makend van intimidatie werden de stilstaande mensen met teksttegels in hun handen weggeduwd, werden armen op de rug gedraaid en werd gedreigd met in hechtenis neming. Zonder enige vraag te stellen over onze motivatie en zonder te vragen of we bijvoorbeeld een toegangskaart hadden (die hadden Noud en Diane op zak!). Het is ongelooflijk maar waar dat dit mogelijk is in een land als Nederland waar vrijheid van meningsuiting een recht is en een verworven goed. Ook hierbij stelt de MPT vragen! 

Artikel uit de MUG januari 2009 van Toine Graus.
Tekst van Piet van der Lende
Foto verslag. Foto's Piet van der Meer en Noud Verhave 'You don't have the right to stand stil' video van Mirella Misi is te zien op Vimeo.


Op de website van de Mobiele Picknicktafel wordt het project als volgt geintroduceerd:

'De Mobiele PicknickTafel' 
een community- art project rondom het thema armoede in de breedste zin van het woord Kunst, Crisis, Armoede & Dialoog
Welkom bij de Mobiele Picknick Tafel (MPT), een omgebouwde groentekar uit de jaren ‘60. Schuif aan voor discussies smoothies, pannenkoeken, poezie, muziek en optredens! De MPT is een project met een unieke mix van kunst, theater, politiek en belangenbehartiging. De MPT is een mobiel platform en gebruikt debat en dialoog, performances, poëzie, spreekuren, informatie en meer om het begrip rondom het thema ‘armoede en crisis’ (in de breedste zin van het woord) te verdiepen. De MPT gaat de straat op strijkt neer op verwachte en onverwachte plekken in de binnenstad van Amsterdam. In mei en juni op alle zondagen op de Nieuwmarkt. Er werd toe gewerkt naar een groot publiek eindspektakel op 21 juni op de Nieuwmarkt: de 'GRAND PICNIC'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten