vrijdag 12 februari 2016

Nieuws van 12 februari 2016

 logobbappKantlijn, de schrijfclub van dak- en thuislozen in Amsterdam

Een bijzonder project dat mensen in de marge van de samenleving de mogelijkheid geeft om hun (schrijf)talent te ontwikkelen en gehoord te worden. Om nare en lelijke ervaringen om te vormen tot iets moois. Kantlijn krijgt namelijk nauwelijks subsidie en is dus voor een belangrijk deel afhankelijk van donateurs. Om die reden zijn ze een crowdfunding gestart. Zo wil men ervoor zorgen dat de daklozen ook dit jaar weer door kunnen gaan met de wekelijkse schrijfworkshops: ‘verhalen van de straat de wereld in.’ We zouden het heel erg op prijs stellen als u dit project wilt steunen met een bijdrage. Dat is hard nodig, want zonder die steun houdt Kantlijn op te bestaan en dat zou zonde zijn, voor schrijvers en lezers. Als u steun geeft, wil kantlijn u uiteraard bedanken met een mooi cadeau. Op dit webadres vindt u meer informatie over het project Daar is een kort filmpje te zien waarin wordt uitgelegd wat Kantlijn precies is en waarom het belangrijk is dat het blijft bestaan. En, niet onbelangrijk, daar kunt u ook een donatie doen. Met uw steun zorgen we er voor dat er ook dit jaar weer mooie teksten kunnen worden geschreven. Zoals deze van Pieter Groen:

Zo trots als een pauw
spreid ik mijn veren
tussen maan en sterren. 

Schiet goud en groen

uit koningsblauwe ogen.

Ben ik niet oogverblindend?


 logobbappStilte actie tegen armoede

Iedere derde dinsdag van de maand wordt in Den Haag rond het Binnenhof een stilteactie tegen armoede gehouden. Ook aanstaande dinsdag is dat weer het geval. Er is een wereld van glamour en glitter en een wereld waarin mensen voortdurend bezig moeten zijn met materiele zaken die steeds stuk gaan en die niet zomaar te vervangen zijn. Mensen die naar de kringloopwinkel gaan omdat het moet. En er is een wereld waarin mensen zich druk maken over een laatste modetrend, weer nieuwe schoenen en de volgende vakantie en die hun geld eigenlijk niet op kunnen maken. Zijn er verbindingen tussen die werelden? Niet veel. Er gaapt een kloof van ongelijkheid die feitelijk groter wordt en die iedere keer weer pijnlijk duidelijk wordt als er weer een publiek salaris van boven de 5 ton wordt ontdekt. Die kloof is niet opgelost en de feitelijke ongelijkheid veroorzaakt de politieke extremen ter linker en ter rechterzijde. De Stilte actie is in het tiende jaar van haar bestaan. Op 21 juni gaan we dat vieren. Hou het dan tussen de middag alvast vrij. Maar voor nu welkom op 16 februari 13.00 u. aan het Plein te Den Haag. Norga Simons, Madeline Andringa en Henk Baars


 logobbappWordt een bijstandsgerechtigde of eigenlijk iedere burger geacht iedere dag, dus ook op maandag, in zijn brievenbus te kijken?

Een ambtenaar van de sociale dienst in Amsterdam, tegenwoordig WPI geheten (Werk, Participatie en Inkomen) doet op maandag een brief in de bus van een bijstandsgerechtigde dat hij de dag daarop, dus dinsdag, op een bepaalde tijd op kantoor moet verschijnen voor een gesprek. De Bijstandsgerechtigde kijkt pas op dinsdag in de brievenbus en ontdekt de brief te laat en verschijnt niet op het gesprek. Daarop wordt hem een sanctie toegekend. In de rechtszaak die daarop volgde met behulp van een advocaat werd naar voren gebracht, dat op maandag in Nederland tegenwoordig nooit post bezorgd wordt en dat het dus niet onredelijk is dat de bijstandsgerechtigde op maandag niet in zijn brievenbus keek. Nee hoor, zei de rechter afgelopen maandag 8 februari, je wordt wel geacht op maandag in je brievenbus te kijken, want zei de rechter ik doe het zelf ook. Dat de brief pas de dag voor het gesprek in de bus gedaan werd en dat het dus een te korte termijn was, is geen argument. Volgens jurisprudentie vindt de Centrale Raad van Beroep het redelijk als de brief pas de dag van te voren in de bus gedaan wordt.


logobbappVakbondsmarkt in Amsterdam

Op zaterdag 12 maart wordt in Amsterdam de Vakbondsmarkt gehouden waar je kennis kunt maken met de FNV-leden die in Amsterdam actief zijn. Je kunt met al je vragen en nieuwsgierigheid terecht bij de mensen die vanuit FNV in Amsterdam aan de slag zijn. Op deze vakbondsmarkt zie je welke dienstverlening en belangenbehartiging er voor jou is en kun je meedoen met een interessant programma met workshops, debat en uitwisseling. Op het programma staan verschillende activiteiten, bijvoorbeeld: De volgende stap in jouw loopbaan: Coachcafé Maatschappelijk debat: Vakbondscafé Het vakbondshuis: denk mee over FNV’s publieksplek onder constructie Digitaal beïnvloeden: Workshop Social media en FNV als jouw podium

12 maart in Podium Mozaiek (Amsterdam West)!


logobbappMetaalstaking afgelopen na akkoord

FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en VHP2 hebben op 11 februari een principeakkoord afgesloten voor de cao Metalektro (grootmetaal) met werkgeversorganisatie FME. De circa 140.000 metaalmedewerkers krijgen meer zeggenschap over hun eigen werktijden en 5,9% hoger loon. Na negen maanden en 42.000 stakingsdagen bewijst dit cao-resultaat dat het in de metaal om mensen gaat en niet alleen over machines. Metaalwerkers krijgen meer zeggenschap over hun eigen werktijden en vrije tijd, dat was voor de leden een keiharde eis. Net zoals de mogelijkheid om vaker te kunnen kiezen voor een vierdaagse werkweek, zodat ze beter in staat zijn gezond hun pensioen te halen.


Installeer de app van de overlevingsgids in de Google Play store. Gratis tips, informatie en dagelijks nieuws. Trefwoord overlevingsgids.

Wil je algemene nieuwsberichten en juridische berichten van oudere datum bekijken? weblog met oude nieuwsberichten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten