maandag 8 februari 2016

Nieuws van 8 februari 2016

Het UWV krijgt er veertig tot vijftig keuringsartsen bij om achterstanden bij uitkeringsinstantie UWV weg te werken. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft de uitbreiding vrijdag aan de Tweede Kamer gemeld. De artsen worden opgeleid om te beoordelen of iemand nog wel recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Vanaf de tweede helft van 2016 gaan de eerste nieuwe keuringsartsen aan het werk. Dat levert dit jaar 7.800 extra herbeoordelingen op.

Vier op de tien relaties tussen ouders en volwassen kinderen zijn niet harmonieus. Van de broers en zussen heeft de helft weinig, slecht of geen contact. Als bloedverwanten elkaar al de helpende hand toesteken, bij ziekte of werkloosheid, neemt het aantal onderlinge conflicten vaak toe. Het is dan ook de vraag of de overheid succes kan boeken bij het stimuleren van mantelzorg. Dat schrijft onderzoeker en socioloog Martijn van Hogerbrugge - op basis van een analyse van de familiebanden in Nederland - in Demos, het blad van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Het nieuwste nummer van Demos kunt u hier vinden.

Een recente uitspraak van de Rechtbank Gelderland laat zien dat een WhatsApp-bericht ook een medium kan zijn om een rechtsgeldig ontslag op staande voet te geven, al concludeerde de kantonrechter dat het ontslag in die kwestie op inhoudelijke gronden geen stand hield. ECLI:NL:RBGEL:2016:543

Gemeenten moeten uitterlijk op 29 februari het 'beeld van de uitvoering 2015' indienen bij het Ministerie van SZW. Op de site van het gemeenteloket SZW kunnen de gemeenten een formulier invullen. Meer informatie op de site van het gemeenteloket SZW. Tegen de tijd dat de gemeenten hun evaluatie hebben ingeleverd zal wel meer publiciteit komen over een eerste indruk van hoe de participatiewet in de praktijk uitpakt.

De Consumentenbond stelt vandaag aan de kaak dat incassobureaus soms 'conceptdagvaardingen' versturen. Het is incassobureaus wettelijk niet toegestaan om dagvaardingen te sturen, alleen gerechtsdeurwaarders mogen dit. Verschillende bureaus omzeilen dit door te spreken van een 'concept' dagvaarding. De 'concept-dagvaardingen' lijken als twee druppels water op een echte dagvaarding maar is het dus niet. Hiermee wekken ze onterecht de indruk dat de (vermeende) schuldenaar voor de rechter moet verschijnen. In sommige brieven wordt zelfs een tijdstip en de locatie van de rechtbank vermeld. De Consumentenbond stelt, dat hiermee de mensen onterecht schrik wordt aangejaagd en dat ze op een oneigenlijke manier onder druk worden gezet. Consumenten betalen dan vaak maar, om er vanaf te zijn, ook als ze de vordering betwisten. Hier moet echt een eind aan komen vindt de Consumentenbond.

Het zogenaamde Christelijk Sociaal Congres bestaat in 2016 125 jaar. Sinds 2014 wordt er nagedacht over een bijzonder programma voor de viering van 125 jaar christelijk sociale beweging in 2016. De data zijn alvast vastgelegd: het is van 31 augustus tot 2 september 2016, een dag langer dan het congres doorgaans duurt. Er wordt een aantal bijzondere (inter)nationale sprekers aan getrokken, met daarnaast een interessant nevenprogramma met cultuur en bezinning. Er is een website gemaakt met meer informatie Voorafgaand aan het congres zijn er vele activiteiten.

Installeer de app van de overlevingsgids in de Google Play store. Gratis tips, informatie en dagelijks nieuws. Trefwoord overlevingsgids.

2 opmerkingen:

  1. Dit kwam ik net tegen op facebook!! Is dit waar? http://www.mobypicture.com/user/bijstandsbond/view/18856976 Gr. Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja het is waar. De rechtszaak is gevoerd door Marc van Hoof, advocaat van de Bijstandsbond.

    BeantwoordenVerwijderen