donderdag 10 maart 2016

Nieuws van 10 maart 2016

Onderzoek naar mensen die afzien van hulp vanwege de hoge kosten

Er komt snel onderzoek naar het mijden van zorg door hulpbehoevenden die de eigen bijdrage te hoog vinden. Dat verklaarde staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) donderdag in de Tweede Kamer. Het gaat onder meer om dagbesteding en huishoudelijke hulp. Vorige maand meldde het blad Binnenlands Bestuur dat tot een kwart van de mensen die deze hulp nodig hebben minder gebruik maken van de zorg of daar zelfs helemaal van afzien. De Tweede Kamer en staatssecretaris Van Rijn vinden dit onwenselijk.


Gesprek met je dokter opnemen

Een opname maken, bijvoorbeeld met je smartphone, van het gesprek met je dokter. Het mag en het is verstandig. Dat staat in een brief van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Veel mensen vergeten informatie uit het gesprek met een arts. Daarom is het handig als ze dat thuis nog eens kunnen afluisteren. De opname mag alleen door de patiënt zelf worden gebruikt en niet verder worden verspreid. En het is volgens de minister natuurlijk wel zo netjes om de dokter te vragen of je het onderhoud mag registreren, al is dat niet verplicht. Wil de arts de opname dan echt niet, dan moet hij alle informatie op schrift meegeven als de patiënt dat wil. Lees meer over de brief van Schippers


Wet Werk en Zekerheid (WWZ) wordt geevalueerd

Minister Asscher gaat de ervaringen met de WWZ inventariseren. De wet moet ontslag makkelijker maken en ervoor zorgen dat werknemers eerder een vast dienstverband krijgen. Maar volgens velen wordt het tegenovergestelde bereikt. Minister Asscher wil daarom nog deze kabinetsperiode nieuwe voorstellen uitwerken.


De week van zorg en welzijn

Van 14 tot en met 19 maart is het weer de Week van Zorg en Welzijn. Ruim duizend locaties in zorg en welzijn openen hun deuren voor een groot publiek. Het doel is om de veelzijdigheid van de branche te laten zien. Het is de vierde keer dat de campagne ‘Zo werkt Zorg’ plaatsvindt. In 2015 bezochten ongeveer 750.000 belangstellenden zorg- en welzijnsorganisaties. Dit jaar zijn er ook weer allerlei acties bedacht om de zorg- en welzijnsbranche de hele week volop in de aandacht te zetten. De campagne start op 7 maart op Facebook met de Gouden Hart-actie.


Gaan de minimumjeugdlonen nu wel of niet omhoog

De regering weet nog niet wat er met het minimumjeugdloon moet gebeuren. De Tweede Kamer wil dat het substantieel omhoog gaat en ook jongerenorganisaties o.a. van de FNV hebben daar op aangedrongen. De kwestie kwam 10 maart opnieuw aan de orde in de Tweede Kamer. Tijdens het debat voerden jongeren actie door zichzelf uit protest voor een deel uit te kleden. Zwaarwegend voor de regering is een analyse van het Centraal Plan Bureau, waaruit zou blijken dat verhoging van de jeugdlonen negatieve effecten zou hebben op de werkgelegenheid. Op de modellen die het CPB hanteert is veel kritiek.


Installeer de app van de overlevingsgids in de Google Play store. Gratis tips, informatie en dagelijks nieuws. Trefwoord overlevingsgids.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten