donderdag 14 september 2017

Campagne inkomensverbetering voor minima in Amsterdam

De Bijstandsbond heeft in samenwerking met de buurtorganisatie Wereldse Wijk het initiatief genomen om tijdens de verkiezingsstrijd aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart campagne te gaan voeren voor een verbetering van de inkomenspositie van mensen met een minimuminkomen in Amsterdam. Als eerste stap werd vorige week een eerste petitie gelanceerd, die echter ondergebracht was bij een provider waar je je eerst moest inschrijven om de petitie te kunnen tekenen. Veel mensen tekenden daarom niet. Dat hebben wij nu veranderd en we zijn teruggekeerd naar het oude vertrouwde petities.nl. Wij lanceren aan het begin van de campagne een drietal petities, die na de gemeenteraadsverkiezingen aangeboden zullen worden aan de nieuwe gemeenteraad en aan de onderhandelaars over de nieuwe bestuurscoalitie. De bedoeling is ook dat tijdens de verkiezingsstrijd politieke partijen ertoe gebracht worden de petities te steunen zodat na de verkiezingen een meerderheid van de gemeenteraad voor onze voorstellen is. De petities gaan uit van de bevoegdheden van de gemeente op het gebied van inkomen.

De petities zijn:


  • Petitie verhoging van de standaardbedragen in het kader van de chronisch zieken regeling (RTM). Wij costateren, dat mensen met een minimaal inkomen in het algemeen en chronisch zieken en gehandicapten in het bijzonder door koopkrachtverlies in de afgelopen jaren steeds meer moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Chronisch zieken komen soms honderden euro’s in de maand tekort om de zorgkosten te betalen. Zo is de standaardvergoeding voor dieetkosten de helft van de NIBUD bedragen en is de maaltijdvergoeding veel te laag wanneer men zelf geen eten kan koken. Wij verzoeken de nieuwe gemeenteraad van Amsterdam en de onderhandelaars over de nieuwe coalitie in Amsterdam na de gemeenteraadsverkiezingen in het collegeakkoord op te nemen, dat de modules voor De Regeling Tegemoetkoming Chronisch zieken met 150% worden verhoogd , evenals de basiscompensatie, de compensatie verplicht eigen risico en de bedragen voor dieetkosten waarbij dit niet ten koste mag gaan van andere regelingen voor de minima.
  • De petitie kan getekend worden op http://chronischzieken.bijstandsbond.amsterdam 



  • Petitie verhoging Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T) voor minima in Amsterdam. Wij constateren, dat de kloof tussen arm en rijk groeiende is Velen staat het water tot de lippen of ze komen in de schulden door de alsmaar toenemende vaste lasten, waar geen extra inkomen tegenover staat. Wij verzoeken de nieuwe gemeenteraad van Amsterdam en de onderhandelaars over de nieuwe coalitie in Amsterdam na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart in het collegeakkoord op te nemen, dat mensen die langer dan een jaar een minimuminkomen hebben een Individuele Inkomens Toeslag krijgen van 300 euro per jaar, waarbij deze toeslag niet ten koste mag gaan van andere regelingen voor de minima. De petitie kan getekend worden op http://inkomenstoeslag.bijstandsbond.amsterdam
     
  • Petitie verhoging van het Persoons Gebonden Budget (PGB) voor chronisch zieken en gehandicapten. Wij constateren, dat de PGB’ s veel te laag zijn. Chronisch zieken en gehandicapten lopen stuk op het feit, dat het uurtarief dat wordt berekend voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp waar het PGB op gebaseerd is 17,50 per uur bedraagt en dat dit de afgelopen tien (!) jaar niet is verhoogd. Bovendien zijn eventuele bemiddelingskosten uit het PGB gehaald. Men kan voor dat bedrag eigenlijk geen hulp krijgen, en voor vakanties ook geen invalkrachten. Wij verzoeken de nieuwe gemeenteraad van Amsterdam en de onderhandelaars over de nieuwe coalitie in Amsterdam na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart in het collegeakkoord op te nemen, dat de PGB budgetten voor huishoudelijke hulp, dagbesteding en begeleiding worden verhoogd en gebaseerd op tarieven van ondersteuners die meer bij de tijd zijn en niet te laag. De petitie kan getekend worden op http://pgb.bijstandsbond.amsterdam

  • --
    De Bijstandsbond is actief op Diaspora, een non-profit privacy beschermend alternatief voor Facebook. Meer informatie kunt u hier vinden.
    diaspora id: bijstandsbond@diaspora.ddh.nl . Als u lid wordt van Diaspora kunt u de Bijstandsbond hierop vinden. U kunt ook de publieke pagina raadplegen.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten