zaterdag 14 april 2018

Ik heb een bijstandsuitkering en geld gewonnen met speculeren in Bitcoins of aandelen. Is dit vermogen of zijn het inkomsten?

Enige tijd geleden kregen wij bij de Bijstandsbond de volgende vraag. 'Ik heb een verdubbeling van mijn inleg in bitcoins van €1000,- naar €2000,- in december 2017. Moet ik dit melden bij de Sociale Dienst en beschouwen zij dit als inkomsten of kan ik alles rustig op m'n spaarrekening zetten en wordt het beschouwd als groei van m'n vermogen (dat daarmee nog lang niet aan het maximaal toegestane bedrag komt)?. Wij hebben geantwoord dat het het ons inziens vermogen is, hetzelfde als het hebben van aandelen of goud dat in waarde stijgt.

Wij hebben de vraag echter ook voorgelegd aan de sociale dienst in Amsterdam (afgekort WPI). Zij hebben het volgende antwoord gegeven.

U heeft een vraag gesteld over crypto valuta en hoe die in samenhang met bijstand worden beschouwd.

  In Amsterdam worden crypto valuta zoals bijvoorbeeld bitcoins beschouwd als ‘middelen’ en daarom kunnen zij van invloed zijn op de bijstandsuitkering. Hierbij gaat de gemeente Amsterdam uit van de economische waarde van de crypto valuta in het maatschappelijk verkeer. M.a.w. welk bedrag in euro’s kan iemand krijgen voor deze valuta. Dit is niet anders als wanneer iemand zich bijvoorbeeld in US dollars laat uitbetalen, waarbij ook de waarde in euro’s wordt gebruikt.

  Of de valuta als vermogen of inkomen worden gezien, is afhankelijk van waar de valuta terechtkomen. Worden de valuta ergens ‘geparkeerd’ en op een later moment uitbetaald, dan worden ze als vermogen gezien. Worden de  valuta direct uitbetaald aan belanghebbende, dan worden ze als inkomsten beschouwd. Dit verschilt niet veel van de wijze waarop de Belastingdienst naar de inkomsten kijkt. In het hypothetische geval dat iemand zich elke maand in crypto valuta laat uitbetalen, dan wordt gekeken naar de waarde in euro’s en wordt die waarde maandelijks als inkomsten verrekend met de bijstandsuitkering'.

Het antwoord is aan de ene kant wel duidelijk. je kunt je crypto's namelijk op een site 'stallen' of op een eigen apparaat. Wij denken dat zij bedoelen dat het in die gevallen als (toegenomen) vermogen wordt beschouwd. Totdat het van zo'n site of apparaat naar een persoonlijke bankrekening wordt overgemaakt.  Dus zolang je die gewonnen €1000,- (want verdienen kun je het niet noemen) op de site als tegoed bewaart, is het vermogen. En als je het naar je rekening overmaak, ben je in dit geval een maand uitkering kwijt :-)  Maar wij hebben als Bijstandsbond nog vragen, die we nog moeten uitzoeken. In de eerste plaats is het de vraag, of bitcoins als kryptovaluta moeten worden beschouwd. In de tweede plaats denken wij dat de winst gewoon toegevoegd moet worden aan het vrij te laten vermogen, ook als het op je bankrekening wordt gestort. Het vermogen groeit als het ware. Dat is heel iets anders dan wanneer iemand zich voor bv een geleverde prestatie of bij verkoop van een goed in valuta laat uitbetalen en dat dan omgerekend wordt in euro's. Dan gaat het om inkomsten. Maar hier is sprake van groei van het vermogen met een vrij te laten grens.

Wat kan ik doen:

Je kunt de veilige kant kiezen, en de winst op je bitcoin rekening laten staan als appeltje voor de dorst voor later. Er staat in het antwoord, dat als het 'later' wordt uitbetaald, het ook vermogen blijft. Stort je het geld op je bankrekening direct, dan loop je het risico, dat de gemeente dit als inkomsten ziet als je een bijstandsuitkering hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten