In de afgelopen 5 jaar heeft de Baliegroep, een denktank van wetenschappers en andere deskundigen verschillende manifesten gepubliceerd over de toekomst van de sociale zekerheid en de arbeidsverhoudingen. Het nieuwste manifest heet ‘Ontvoogde verhoudingen, kracht van mensen’, en Henk Kroon schreef er een reactie op. (Zie ook http://deonderlinge.com)
De Laatste ontmanteling
In dit stuk ga ik in op een manifest dat is gemaakt door een groep die zich De Baliegroep noemt. Deze groep is samengesteld uit een gemĂȘleerd gezelschap. Dat zou in principe een goede zaak kunnen zijn, ware het niet dat m.i. de directeur van de ANWB weinig of geen verstand heeft van de materie.
Deze club wil de hervorming van de CAO’s en meer bijscholing voor werknemers . Ik zou mee kunnen gaan in een plan voor bijscholing als het beter in het stuk wordt uitgelegd. We praten hier tenslotte over een megavraagstuk die wij massa werkloosheid noemen.
Het groepje zou hebben moeten aangeven voor wie en wat gaat men bij en omscholing ontwikkelen. Immers het gaat wat werkloosheid betreft voor een groot deel om wat vroeger handarbeiders waren. Mensen met een lage opleiding. Voor welke beroepen,sectoren gaat men om en bijscholen? Er is geen werk genoeg voor de hele Nederlandse beroepsbevolking. De aard van de economie is radicaal gewijzigd. Een groot deel van de producerende sector kan met een minimale bezetting producten Leveren. Robotisering en computerisering vervangen een substantieel deel van de vroegere handarbeid. Bovendien zijn productiebedrijven uitgeweken naar lage lonen landen.
De ontwikkeling in deze recessie had al een lange prelude in de tachtiger jaren en is al begonnen
met afbraak van het gebouw van de sociale wetgeving. De verslechtering van de arbeids-voorwaarden nemen draconische en dramatische vormen aan. Arbeidscontracten worden meestal voor ten hoogste twee jaar afgesloten. Bestaansonzekerheid is manifest aanwezig op de huidige arbeidsmarkt. Door het arbeidsoverschot worden eisen op het gebied van arbeidsvoorwaarden onder druk gezet. De zogenaamde Baliegroep komt nu met een merkwaardig epistel waarin ze met voorstellen komen om het grootste deel van het loongebouw te individualiseren cq te slopen. Werkgevers en neoliberalen staan te trappelen om de hele CAO af te schaffen.
De Balieclub wil dat werknemers op individuele basis arbeidsovereenkomsten gaan afsluiten. Kunt u zich voorstellen, u werkt bij Philips, u gaat naar de directeur, klopt aan en zegt: ik kom effetjes een CAO afsluiten voor mezelf. De directeur zegt maar natuurlijk Gerrit hoeveel wil je verdienen? Nou doe maar 25 % meer. Natuurlijk zegt de directeur komt dik voor elkaar, maar Gerrit hoort helaas nooit meer iets van de directeur.
Bovendien wil deze Baliegroep dat individueel onderhandeld gaat worden over pensioen. Nou deze materie zit vol haken en ogen. Er wordt wel een rol van de vakbeweging weggelegd in de onderhandelingen, maar hoe ze dat zou moeten invullen wordt niet verteld. Er wordt gesproken over ontvoogding van de relatie werknemer werkgever. Een volkome verkeerde beoordeling van de relatie. Werkgever en werknemer zijn partij, juridisch gezien. Als de vakbeweging zich niet sterk maakt voor behoud van de Cao,s zal de al weinige hoeveelheid solidariteit verder worden aangetast.
Henk Kroon, Bijstandsbond Amsterdam
24 november 2009
Geen opmerkingen:
Een reactie posten