donderdag 6 februari 2014

Armoedebestrijding? Stop de samenwoonboete!

Deze regering beweert dat zij de armoede wil bestrijden en de sociale cohesie wil bevorderen. De wetgeving die zij wil invoeren getuigt echter van een tegenovergestelde ambitie. Naast meer werkloosheid door ‘werken voor een uitkering’ door verdringing wil deze regering de armoede verder bevorderen door ook een samenwoonboete in te voeren. Dit noemt zij de ‘kostendelersnorm’; volgens de regering hebben uitkeringsgerechtigden die in hetzelfde huis wonen, te maken met lagere kosten en moeten zij maar gekort worden op hun uitkering. Als het aan de regering ligt, gaat de kostendelersnorm behalve in de bijstand, ook gelden in de AOW, ANW, IOAW, IOAZ en Toeslagenwet. Het is duidelijk dat de regering geen idee heeft van de dagelijkse werkelijkheid van uitkeringsgerechtigden.
De enige kosten die door samen te wonen omlaag zouden kunnen gaan, zijn de huurkosten, maar omdat bij meerdere inkomsten op een adres de huurtoeslag lager wordt, is er in feite al een samenwoonboete. Andere kosten gaan door samen te wonen alleen maar omhoog; bijvoorbeeld de energierekening omdat er meer gedoucht en gekookt moet worden.
Voorbeeldgeval: wanneer een volwassene met een bijstandsuitkering bij zijn moeder inwoont die een AOW-pensioen heeft, wordt de bijstandsuitkering van het kind met 202 euro verlaagd en het AOW-pensioen van de moeder met 283 euro. Dit gezin gaat er in totaal 485 euro op achteruit! De regering heeft geen idee hoeveel 485 euro is voor zo een gezin.
Wat moet dit gezin dan doen volgens deze regering? Moet het kind maar verhuizen? Dat gaat niet omdat er niet genoeg sociale huurwoningen zijn. Bovendien; wie moet dan de mantelzorg voor de moeder op zich nemen? Een betaalde kracht? Als die er nog zijn, kan die moeder het niet eens betalen. Als het toch allemaal lukt; wat blijft er dan over? Twee eenzame sociaal geïsoleerde uitkeringsgerechtigden.
De samenwoonboete heeft bovendien een vernietigend effect op de economie en op de werkgelegenheid. Vrijwel alle uitkeringsgerechtigden besteden al hun inkomsten nog in dezelfde maand aan vaste lasten en dagelijkse boodschappen in de buurt. Dit geld wordt dus direct weer in de lokale economie gepompt wat weer goed is voor de lokale werkgelegenheid. Door de samenwoonboete wordt er, volgens cijfers van het ministerie, op termijn minstens 200 miljoen euro per jaar onttrokken aan de lokale economie en dat heeft weer directe gevolgen voor de lokale werkgelegenheid.

Zo wordt iedereen meegesleurd in de neerwaartse spiraal. Wij accepteren dit niet en willen deze asociale wetswijzigingen stoppen. Steun daarom het Actiecomité Dwangarbeid Nee en de Bijstandsbond en teken deze petitie. Het is nog niet te laat voor verzet! 

4 opmerkingen:

 1. Piet, ik deel je verontwaardiging, dank voor jullie inzet ...Henriette

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De Samen woonboete is niet van deze tijd, velen mensen leven daardoor gescheiden van elkaar .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. reactie bert maathuis

  En hoeveel bedraagt het inkomen van mevrouw Jette Klijnsma zelf? Is het niet een beetje [érg] arrogant om je medemensen dan zó te behandelen!

  Enkele jaren geleden schreeuwde meneer Wouter Bos vanaf een sinaasappelkistje (verkiezingenretoriek): "Wij willen werk, werk, werk, werk en nog eens werk!"

  De Partij ván de Arbeid is de juiste naam, want deze partij wenst voor eenieder een werkweek van 40 uur. Dat brengt immers veel [loon]belastingcenten op, naast BTW e.a. Maar een Partij voor de Árbeiders is er in Nederland immers niet.

  Er zijn mijns inziens twee omslagen absoluut vereist:
  a] basisinkomen
  b] arbeidstijdverkorting http://nieuwsuur.nl/video/489478-hoeveel-is-genoeg.html (6½ minuut)

  Meneer Jan Balkenende was nogal gecharmeerd van de ideeën van Maynard Keynes. Maar over deze 15 uur/week had hij het nooit! Vreemd, toch!

  http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1541423/2012/11/29/De-w-armste-president-ter-wereld.dhtml (Dát is nog eens een echte president!)

  BeantwoordenVerwijderen