zaterdag 19 mei 2018

Reactie SP op het gebruik van stroomstootwapens in GGZ instellingen

Onlangs schreef ik enige artikelen over het gebruik van stroomstootwapens in de gezondheidszorg door de politie en de manier waarop daklozen behandeld worden. Ik constateerde daarbij dat een meerderheid van de Tweede Kamer tegen het gebruik van stroomstootwapens is, evenals Anesty International, maar dat de SP tegen een motie in de Tweede Kamer stemde die het bgebruik van het wapen aan banden wilde leggen. Er is nu een reactie binnengekomen van de SP Die reactie vind je hieronder.


Hartelijk dank voor je mail. De reden dat wij destijds niet voor deze motie hebben gestemd is omdat op dit moment nog niet duidelijk genoeg is op welk moment welk middel kan worden ingezet om de veiligheid van mensen te waarborgen. GGZ-instellingen doen een beroep op de politie als de veiligheid van cliënten en het personeel in het geding is. Wat wordt aangegeven is dat de politie het stroomstootwapen inzet als alternatief voor het gebruik van het dienstwapen. Dus om te voorkomen dat je moet schieten, kan een stroomstootwapen gebruikt worden.

In september vorig jaar gebruikte de politie het pistool om een patiënt van een GGZ-instelling in Castricum in het been te schieten nadat deze met een mes een beveiliger te lijf was gegaan. Dat gaat heel ver, een kogel kan blijvende schade of invaliditeit veroorzaken. Een stroomstootwapen had misschien (en misschien ook niet) in dit geval uitkomst geboden.  We weten niet of dit wapen als alternatief kan worden ingezet, daarom loopt nu het onderzoek.  

Wij zijn het helemaal eens dat de inzet van geweld in de psychiatrie zoveel mogelijk vermeden moet worden.  Daar is het personeel en ook de politie zich zeer van bewust. Als SP zetten wij daarom in op preventie en steunen we juist de succesvolle projecten die laten zien dat - zonder te separeren, fixeren of andere dwangmiddelen toe te passen - escalatie van conflicten voorkomen kan worden. Maar dat neemt niet weg dat er situaties kunnen voorkomen waarin patiënten en medewerkers acuut in gevaar komen. Dan grijpt de politie is, en als het aan de SP ligt moet daar als het even kan nooit het dienstwapen voor gebruikt worden. Of een stroomstootwapen daarbij helpt is maar zeer te vraag, wij zijn daar zeker nog niet van overtuigd. Maar dat is dus de reden dat wij het onderzoek willen afwachten. Niet omdat we zo vóór de inzet van stroomstootwapens in de zorg zijn, maar omdat we willen weten of het als alternatief voor het gebruik van het pistool nuttig en minder schadelijk kan zijn.

Met vriendelijke groet,
Maarten Hijink
Tweede Kamerlid SP

2 opmerkingen:

 1. Liever een taser gebruiken dan een pistool ? Als een patient zijn pillen niet wil slikken ? Prima als dat thuis gebeurd en niet in een instelling ?

  Als men thuis dwang gebruikt zodat men kan zeggen dat instellingen minder dwang gebruiken en de politie komt met de GGZ mee om "meneer" aan zijn pillen te helpen, wat doet dat pistool daardan, laat staan een taser. De politie treed hier al op zonder dat er sprake is van een strafbaar feit. Het niet willen van medicijnen is niet strafbaar, sterker, met medicijnen die gif blijken te zijn is het des te logischer dat men geen giftoedieningen wenst.

  Voor bewijs dat bijv zyprexa gif is zie https://echa.europa.eu/substance-information/-/substanceinfo/100.125.320
  #ggz #gifpil

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Piet,

  Een zeer zwak verhaal van de SP. Het stroomstootwapen heeft in diverse gevallen, met name in het buitenland, tot het overlijden van de patienten en burgers(bij politie optreden) geleid. Hoe is het mogelijk dat de SP dit harde standpunt inneemt.Hier heeft de SP niet goed over nagedacht. Patienten overlijden aan hartfalen door gebruik van het stroomstootwapen. Patienten dienen nooit met welk wapen dan ook benaderd te worden. Ze zijn weerloos. Het lijkt erop dat de SP meer begaan is met het personeel van de psychiatrische instelling dan met de zeer kwetsbare patienten.
  Erg teleurstelend zeker voor de SP die zegt te staan voor een humane zorg voor psychiatrisch patienten. Een stroomstootwapen hoort daar absoluut niet bij.

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen