donderdag 10 oktober 2019

Kort verslag actiebijeenkomst van de beweging samenvoor14 in Rue Paré, Nieuw West.

Woensdagavond 9 oktober vond ‘s avonds de eerste actie bijeenkomst plaats van de nieuwe beweging samenvoor14. Er waren 25 mensen aanwezig. Er waren ook twee vertegenwoordigers uit Haarlem gekomen. Binnenkort is in Haarlem de eerste bijeenkomst om ook daar een groep op te zetten. 

Een van de organizers van de campagne hield een inleiding. De beweging samenvoor14 wil meer zijn dan alleen een campagne voor verhoging van het wettelijk minimumloon. De campagne gaat erover dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. In wat voor Nederland willen wij leven? Hoe gaan de mensen met elkaar om? Een belangrijk begrip daarbij is solidariteit. Wij willen een solidaire samenleving, waarom is het nodig dat mensen achterblijven. Waarom moeten migranten zichzelf bijvoorbeeld constant bewijzen en anderen niet. Dat is helemaal niet nodig. Iedereen hoort erbij. Om een solidaire samenleving te bereiken zijn drie dingen belangrijk, nl. bestrijden van armoede, armoede leidt tot sociale uitsluiting, bestrijden van racisme, dat mensen uitsluit en ten slotte streven naar gelijkheid van mannen en vrouwen. (Feminisme). Er wordt nog verder doorgepraat over armoede en hoe we die als aanwezigen dagelijks ervaren.

In de loop van de inleiding bleek, dat de campagne vooral gericht zou zijn op de politiek: politieke partijen ervan overtuigen dat het wettelijk minimumloon 14 euro moet worden. Later kwam de doelstelling naar voren dat in verband met de verkiezingen in 2021 op 1 januari 2021 5000 activisten klaar moeten staan om met de kiezers te gaan praten om te stemmen op een politieke partij die de 14 euro eis in haar programma heeft staan. In Amsterdam zouden we ons kunnen richten op de gemeenteraad, om de gemeente zover te krijgen dat ze onze eisen steunt.

Maar sommige aanwezigen hekelden echter deze doelstelling, die ze als ‘’parlementaristisch’ betitelden. We moeten niet alleen lobbyen maar ook actie voeren. We kunnen de mensen die beslissen op vele manieren onder druk zetten. Het initiatief van de beweging kan bijvoorbeeld aanleiding zijn actie te gaan voeren bij bedrijven, waar mensen worden uitgebuit. We moeten kaderleden erbij betrekken die in bedrijven rondlopen en die ook druk kunnen uitoefenen. We moeten een actieperspectief ontwikkelen waarin mensen elkaar treffen in de bedrijven, in de buurten, bij de voedselbank. Lobbyen is daar maar een afgeleide van. Het moet niet alleen gaan om de verkiezingen. 

De conclusie werd getrokken, dat in principe de slogan ‘samenvoor 14’ een eenvoudige leus is, die krachtig is. En veel mensen kan verenigen. We moeten het initiatief van de FNV omarmen, omdat dit kansen biedt om samen met de organizers van de FNV en anderen van de vakbond een coalitie te smeden die veel kracht kan ontwikkelen en een beweging opbouwen. Als sommigen zich willen richten op een parlementaristische insteek, ze doen maar. Het unieke van het initiatief is juist, dat vanuit ons, hier in de zaal, voorstellen voor actie gedaan kunnen worden en dat er in de beweging veel ruimte is voor onze initiatieven. Laten we daar gebruik van maken. Misschien komt er dan een dynamiek op gang die de beweging, die meer is dan alleen de 14 euro eis, maar een streven naar een andere samenleving, tot een succes maakt. En die ook na 2021 van betekenis is.

Vervolgens inventariseerden wij de actievoorstellen

    1. In Amsterdam Noord in de Van der Pek buurt gaan activisten op zaterdag 19 oktober de straat op, o.a. op de markt, om handtekeningen op te halen en mensen te informeren over de campagne. Men begint om 11 uur. Voorafgaand aan de actie wordt een lunch verzorgd in het nabijgelegen buurthuis.
    2. Een postbezorger gaat op 25 oktober een ‘postcafé' organiseren, waar postbodes elkaar kunnen ontmoeten. 
    3. De jongerenorganisatie Dwars van Groen Links gaat in gesprek met jongerenorganisaties van andere politieke partijen om te praten over de eis van 14 euro.
    4. In Nieuw West wordt een Platform tegen Armoede opgericht waarbij diverse organisaties die nu nog op kleine eilandjes opereren, samen actie gaan voeren in het kader van de samenvoor14 campagne.
    5. Er komt een ‘samenvoor14 café’ in Rue Paré waarbij we bv eens in de twee maanden samen borrelen maar daaraan gekoppeld het initiatief tot de oprichting van een actieparlement. 
    6. Een van de aanwezigen gaat bij de wijkorganisaties in de stad inventariseren wat kun je voor de beweging leveren en wat heb je daarvoor nodig. 
    7. De bijstandsbond organiseert in november diverse bijeenkomsten over minimabeleid, kwijtschelding van belastingen en een bijeenkomst oudere migranten en armoede waar plaats wordt ingeruimd voor de campagne samenvoor14.
    8. Cliëntenbelang heeft een radioprogramma op Salto getiteld ‘radio Signaal’ en we kunnen van dit radioprogramma gebruik maken om de beweging meer bekendheid te geven. 

We hebben vervolgens gediscussieerd over het feit, dat die verschillende initiatieven niet erg samenhangen. Moeten we in december niet een gezamenlijke actie doen? We kwamen erop uit, bij de miljonairsfair een ‘walk of shame’ te organiseren om de grote kloof tussen arm en rijk aan de kaak te stellen en meer bekendheid te geven aan de actie samenvoor14. We hebben al ene grote 14 die we daar kunnen neerzetten. Het mooiste zou zijn als we daar met enkele honderden langs de rode loper staan om de miljonairs te begroeten. 22  oktober ‘s avonds is daarover in Rue Paré een eerste actiebijeenkomst, om 6 uur een hapje eten en dan de bijeenkomst. 

17 oktober is het wereldarmoededag. Dan is er een bijeenkomst in Rue Paré van organisaties die zich met de armoede problematiek bezig houden en die een gezamenlijke verklaring hebben opgesteld met 4 eisen. Daar kunnen we ook aandacht besteden aan de campagne samenvoor14 en de verklaring misschien inbrengen in de beweging. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten