donderdag 29 december 2005

Nieuws over daklozen op AT5

Vanavond, 28 december, besteedde AT5 in het nieuws aandacht aan de daklozen die in de kou proberen te overleven. Er was een reportage over het stoelenproject in de Marnixstraat, die maar 40 mensen in deze tijd extra kunnen opvangen en die blijkens een zegsman de helft van de mensen weer weg moeten sturen. En er was een reportage over de opvang van het Leger des Heils aan het Hekelveld. De zegsman daar schatte het extra aantal daklozen in de stad die opvang nodig hebben op 2 tot 300.
Daarbij werd een dakloze geinterviewd, die met naam en toenaam wordt genoemd (hij heet Johan Bruinsma). Hij zwerft sinds enkele weken op straat rond. De afgelopen maand heeft hij buiten geslapen. De commentaarstem van AT5 deelde mee, dat hij dakloos was geworden omdat de sociale dienst zijn uitkering had stopgezet.
Vandaag klopte ook iemand aan bij de Bijstandsbond die dakloos was geworden omdat hij geen uitkering meer krijgt. Uit deze twee concrete voorbeelden wordt duidelijk, dat het nieuwe strenge beleid van de sociale dienst, met huisbezoeken en bij het minste of geringste eenvoudigweg stopzetten van uitkeringen zonder verder onderzoek allerlei schandelijke gevolgen optreden.
Wat is dat voor een beleid waarbij mensen die niet zonder de bijstandsuitkering kunnen de straat worden opgeschopt. Misschien in deze barre tijden tussen kerst en oud en nieuw voor AT5 een idee om meer mensen zoals Johan Bruinsma te vragen of ze door het strenge beleid van de sociale dienst onder leiding van wethouder Aboutaleb op straat terechtgekomen zijn.
Er kan natuurlijk een scala aan redenen zijn waarom iemand dakloos wordt, maar in het geval van Joham Bruinsma en de man die op het spreekuur van de Bijstandsbond kwam was de stopzetting van de uitkering duidelijk de laatste duw naar de goot. En dat in plaats van iemand in een vroegtijdiger stadium ondersteunen om dakloosheid te voorkomen.

Piet van der Lende
Bijstandsbond Amsterdam

1 opmerking:

 1. Vergis je niet, maar dit is uiteraard gewoon structureel beleid!
  Zolang we in een kapitalistisch land leven, dus in een land waarin het merendeel van de productiemiddelen privaat bezit zijn, en winsten worden onttrokken aan de uitbuitting van de werknemers, is het de taak van "sociale diensten" om mensen het vel over de oren te trekken.
  Immers, wie niet produceert, wie niet mee functioneert in het stelsel van loonarbeid, die BESTAAT in feite voor dit systeem niet eens.
  Hoe meer daklozen dit systeem produceert, hoe meer men werknemers kan uitbuitten. Hoe meer woningen men ook kan afbreken.
  Een dakloze is voor de gemeente goedkoper dan iemand die nog wel ee woning heeft. Want je hebt dan geen kosten meer voor huur, dus wordt je bijstands uitkering lager.
  Je kunt dan wat daklozen kranten gaan verkopen, en wat je met een dag werken hebt verdiend is dan net genoeg om een slaapplaats te betalen .
  Daar maakt de gemeente gewoon winst op (een eenvoudig bed en een kast in een oud pand kost al ruim 7,50 euro, tel maar uit wat dat op jaarbasis oplevert!!!!!).

  Het is jammer dat dit soort zaken op zo'n naieve wijze worden neergezet, alsof het geen bewust beleid zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen