woensdag 17 oktober 2012

Dwangarbeid in Eindhoven

Dwangarbeid in Eindhoven

De Bijstandsbond heeft contact met iemand die dwangarbeid heeft verricht georganiseerd door de gemeente Eindhoven. Wij publiceren hier een eerste verhaal van zijn/haar ervaringen. De verhalen worden gepubliceerd onder pseudoniem. De vele intimidaties laten het niet toe dat de betrokkene onder eigen naam publiceert. Het is voor de pers dan ook voorlopig niet mogelijk met hem/haar in contact te komen.Wij publiceren de verhalen in overleg met hem/haar.

Piet van der Lende

Zal eerst in het kort vertellen hoe ik in dit dwangtraject ben gekomen.

Heb eerst in het begin van 2012, een zogenaamde GWA sollicitatietraining via het UWV gehad. Dit was 2 keer een halve dag per week, en duurde zo`n 5 maanden. Mocht ik ondanks al mijn sollicitaties geen werk vinden, dan zal ik in het dwangtraject komen. Deze training was zeer amateuristisch en wordt door inkomensmanagers van het UWV gegeven. Heb bijvoorbeeld niet eens gesprekstraining zowel telefonisch als face to face, en rollenspel gehad. Ze doen daar maar gewoon wat. Het geven van goede sollicitatietrainingen is een vak apart.
Was trouwens al de vierde sollicitatietraining die ik sinds 2008 via het UWV heb gekregen. Zal met gemak zelf de trainingen kunnen geven:) Heb ook in 2008, 3 maanden bij het reintegratiebedrijf Chainworks gezeten, ben door psychische klachten daar weggemoeten. Heb een zware vorm van ADD, het zusje van de bekendere ADHD. Heb dat duidelijk aan mijn inkomensmanager doorgegeven dat ik psychische problemen ga krijgen in het dwangtraject. Maar dat werd gewoon terzijde geschoven. Zelfs een brief van mijn huisarts haalde niks uit. Heb altijd, perfect meegewerkt, aan alle trajecten en cursussen die via het UWV werden gegeven en opgedrongen, hoe stompzinnig het ook was. Kwam altijd op tijd en deed mijn stinkende best. Er wordt zo vreselijk veel geld door de gemeentes verspilt, dat is ongelooflijk.

De naam Trabajo werd genoemd, maar nu kwam ik dinsdag 25 september erachter dat het geen Trabajo meer heette, maar werkleerbedrijf Eindhoven onder de vleugels van de Ergon . Er werd mij verteld dat het voor 3 maanden was, en dat ik dan gewoon thuis mocht gaan verder solliciteren, dit was dus de eerste grote leugen. Je kan onbeperkte tijd in het dwangtraject vastgehouden worden!! In het werkleerbedrijf worden nu onder dwang de werkzaamheden gedaan, die vroeger in de sociale werkplaatsen werden gedaan, maar zoals u weet is dat zwaar wegbezuinigd. Nu worden Wajongers, en bijstandsmensen en schoolverlaters. gedwongen te werk gesteld. Het is gewoon stompzinnig produktiewerk. En er is geen maatwerk, Robert de raketgeleerde, krijgt hetzelfde traject als Anton de autist. Trouwens de sollicitatietraining is exact hetzelfde, en door dezelfde inkomensmanagers gegeven als die 5 maanden, die ik begin 2012 heb gehad.

Kreeg dus een brief van mijn inkomensmanager, 25 september om 8.15 uur melden bij werkleerbedrijf Eindhoven.
Kreeg ook een rooster mee. 1e 3 weken dinsdagochtend van 8.30 tot12.30 werkcomponent (dwangarbeid)
                                                                                        13.00 tot 16.00 solicitatietraining
                                                           
                                                            woensdag van        8.30 tot 17.00 dwangarbeid                 

                                                            vrijdag van             9.30 tot 12.30 sollicitatietraining
                                                                                         13.00 tot 17.00 dwangarbeid  

rooster vanaf 4e week                            dindagmiddag        13.00 tot 16.00 sollicitatietraining

                                                             woensdag              8.30 tot 17.00 dwangarbeid extern (hier kom ik later nog op terug)
                                                             donderdag              8.30 tot 17.00 dwangarbeid extern
                                                              vrijdag                  9.30 tot 12.30 sollicitatietraining

Er is mij geweigerd door het UWV om uitleg te geven wat dwangarbeid extern inhoud. Gelukkig kan ik zeer goed en snel contacten leggen, dus kreeg de informatie van mede dwangarbeiders die al heel lang in het dwangtraject zaten. Wat ik heb begrepen, zijn er 5 plaatsen waar de dwangarbeid met behoud van uitkering plaatsvinden. 
                                                                                          1) produktie bij de DAF
                                                                                          2) de groenvoorziening van de Ergon, dus schoffelen en zo
                                                                                          3) de kwekerij van de Ergon, dus plantjes stekken etc
                                                                                          4) post sorteren en rondbrengen van de Ergon

                                                                                           5) Logistieke Diensten Acht      
Uiteraard worden er geen reiskostenvergoedingen betaald. Reizen is totaal voor eigen rekening. Er worden mensen te werkgesteld die 2 jaar geleden nog hartinfarcten en hartoperaties hebben gehad, heb met eigen ogen de operatielittekens gezien, anders had ik het niet geloofd, mensen met artritus, reuma, spierziektes, en psychische aandoeningen etc etc. Zonder aanziens des persoons. Zover ik weet zijn er ook geen ongevallen en aansprakelijkheidverzekeringen. Heb nog nooit een bedrijf, zoals het werkleerbedrijf Eindhoven meegemaakt, die zoveel regels van het arbeidsrecht schenden. Not by far!!

Waar word je extern te werk gesteld. Dit gaat op postcode!! Mensen in bijvoorbeeld de wijk stratum gaan post rondbrengen, mensen van de wijk strijp bijvoorbeeld de groenvoorziening in etc etc. Er wordt bijvoorbeeld niet gekeken naar lichamelijke beperkingen, dus het zou zomaar kunnen zijn dat iemand met zware hooikoorts, de groenvoorziening of de kwekerij ingaan!! Over pure willekeur gesproken. En iemand met zware reuma kan bijvoorbeeld staand zwaar produktiewerk gaan doen. Bij 1 dame met spierziektes was dit het geval, ik kende haar nog van de sollicitatietraining van begin 2012. Ze was fysiek en psychisch gebroken. Het was totaal niet meer de dame die ik kende. En hups gewoon voor de tweede 3 maanden het dwangtraject in.

Dit horrorscenario die ik hier vertel is pure werkelijkheid en geen fictie!! Dit is Nederland anno 2012. Maar dit gaat al jaren zo, door het hele land.
Maar ik ben nog maar net begonnen met vertellen, het wordt nog veel erger!!

Ben nog nooit zoveel overspoeld met bedreigingen, leugens, halve waarheden, en andere ongure praktijken door de gemeente Eindhoven in deze afgelopen week.

Hier begint het dagboek:

Dinsdagochtend 8.15 uur melden bij receptie.

We zouden met een nieuwe groep dwangarbeiders zo`n 20 mensen een rondleiding van een zogenaamde werkmeester krijgen. Daar kwam niks van terecht. We kregen een kluisje met een electronisch slot, nieuwe code invoeren, en je spullen opbergen. Er werd ons werkschoenen beloofd, dit is verplicht in Nederland bij iedere produktie en magazijn omgeving, en hier is sprake van beiden. Wat blijkt er worden geen werkschoenen gegeven, niemand had werkschoenen aan, ook de groepen dwangarbeiders die er al langer zaten. We werden meteen aan het werk gezet, na eerst een hoop bedreigingen hebben gehoord met korten van de uitkering als je je niet aan de regels hield. Ben bij het aantal bedreigingen die die dag gegeven werden zowel in woord en geschrift de tel kwijtgeraakt. Zeker tientallen keren. De carrousel van terreur en intimidatie was begonnen en ging de hele dag door.

Er lopen standaard 2 a 3 bewakers van Securitas rond, en er hangen camera`s. Het fotograferen of videoopnames met digitale camera`s of gsm maken is strikt verboden op straffe van korting, of helemaal geen uitkering meer krijgen. Daarom zijn er ook zeer weinig foto`s van het werkleerbedrijf op internet te vinden. We worden door de bewakers en werkmeesters de godganse dag in de gaten gehouden. De werkmeester heeft net zoals in gevangenissen een centraal hoog punt waarop je 180 graden, totaal uitzicht op de werkvloer hebt. Een arbeidslager (werkkamp), zoals de duitsers het noemen.

Het is de hele dag op eieren lopen, bang om iets fout te doen, want sancties worden heel snel gegeven. Het normale recht gaat ervan uit dat iemand onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen. Bij het werkleerbedrijf is het andersom, je bent schuldig totdat je 100 procent je onschuld kan bewijzen, en dan nog is de afloop niet zeker!! Een gedetineerde heeft veel meer rechten dan dwangarbeiders in het werkleerbedrijf, en hoogstwaarschijnlijk worden ze ook veel beter behandeld.

Ik begon met schroefjes in een soort ronde metale schijf met een gat middenin te draaien, voor het bedrijf BBV Service Best uit Rotterdam. Had er kapotte vingers aan overgehouden. Een ander groepje was M&M`s in aan het pakken. De Marsfabrieken zijn een grote klant van het werkleerbedrijf, zag zakken Twiks, Mars, Milkyway, Snickers etc in grote getallen langskomen.

Tijdens de pauzes lopen er minimaal 2 bewakers met ons mee, en als de pauze is afgelopen dan geven ze dat aan, en drijven ons naar binnen toe.

13.00 uur. De sollicitatietraining. Eerst moesten we een zogenaamde vage huisregellijst ondertekenen. Weigeren is geen uitkering, heb er expliciet naar gevraagd. Zal de stukken later deze week in de bijlages doen en naar u emailen, ik heb thuis geen scanner om dat te doen. De sollicitatietraining wordt door exact dezelfde inkomensmanagers gegeven, als in het begin van 2012. Ook de lesstof is exact hetzelfde. 13.15 uur een zware opstoot, iemand werkte niet voldoende mee, en dreigde eruit gezet te worden, en zijn uitkering ingetrokken te worden. Zo de toon was gezet. Nadat die persoon zwaar bakzeil haalde, en excuses aanbood mocht hij bij de gratie gods blijven. De schrik zat er bij de rest goed in, dat begrijpt u wel. Heb ook nog nooit zoveel onzin , tijdens die training gehoord. Maar keiharde meningen gebaseerd op feiten moet je echt voor je houden. Het is voor je behoud van inkomen ,levensgevaarlijk om je meningen te veel te ventileren. Stalin zal, als die nog had geleefd, er jaloers op zijn geweest:)
De mate van zelfbeheersing die je moet opbrengen, om er redelijk schadevrij door te komen, is bovenmenselijk. Een voordeel, ik heb mijn sollicitatiehuiswerk voor de komende maanden al gedaan, ik pak gewoon mijn spullen van de sollicitatietraining, van begin 2012 tevoorschijn:) Die is exact hetzelfde.

Woensdag 26 september, de hele dag van 8.30 uur tot 17.00 uur dwangarbeid. Weer schroefjes indraaien, en later op de dag Chef Lege Dozen zoals ik dat noem. Moest lege dozen vouwen, en anderen vulden die met Marsen, en ander snoepgoed van de Marsfabrieken. Uiteraard weer de nodige bedreigingen over stopzetten uitkeringen etc. Die dreigementen staan ook op de grote informatieschermen, je zal het maar per ongeluk vergeten!! Ook moest ik fietstrappers inpakken.

Vrijdag 28 september 9.30 tot 12.30 Sollicitatietraining. Daar heb ik al alles al over gezegd. 3 uur onzin aanhoren.
                                13.00 uur tot 17.00 uur dwangarbeid. Ditmaal stickers op marsen doen en in dozen doen, de hele dag.


Zeer geestdodend werk. Gelukkig houd ik met humor de moed erin. En laat de mededwangarbeiders een beetje lachen.

nbsp;nbsp;

Geen opmerkingen:

Een reactie posten