dinsdag 19 mei 2015

Woningduur, woningnet en samenlevingscontract

Door de nieuwe regels met betrekking tot de woonduur is het noodzakelijk dat je voor 1 juli jezelf inschrijft bij woningnet. bijvoorbeeld in Amsterdam is dat zo. Doe je dat niet, dan gaat je woonduur bij het zoeken van een woning vervallen. De inschrijving bij woningnet kost eenmalig 50 euro en verder een tientje per jaar. Woon je samen, dan kan in principe de woonduur van de een overgaan op de ander, dat kun je aangeven bij woningnet. Maar.... dan moet er op zijn minst wel sprake zijn van een samenlevingscontract. Veel samenwonenden met een minimuminkomen hebben niet zo'n contract. In dat geval moet je er een laten maken bij een notaris. Dat is duur. Maar het schijnt dat je bij de Hema notarisservice voor 125 euro, dus heel goedkoop, zo'n contract kunt laten maken. https://notarisservice.hema.nl

In totaal ben je dan met je minimuminkomen wel bijna 200 euro kwijt, alleen om je woonduur bij het solliciteren naar een woning te handhaven. En de grote vraag is: wat is het addertje onder het gras bij die Hema notarisservice? Want ik ben door ervaring wijs geworden wel wat wantrouwig. Het woord bijzondere bijstand durf ik bijna niet te noemen. Dit zal wel niet passen in het 'aanvalsplan' armoedebestrijding van Vliegenthart.

Waarschuwing! Ik stond al ingeschreven op woningnet maar logde in (wat ik anders bijna nooit doe) om mijn gegevens te controleren. Ik kreeg de volgende melding:
'Uw profielgegevens zijn verouderd. Als u meer dan zes maanden niet inlogt wordt uw profiel als verouderd gezien. Controleer uw gegevens en pas deze zo nodig aan.
Belangrijk! Klik hier om direct uw profielgegevens aan te vullen. Anders is uw woonduur onbekend en kunnen wij deze per 1 juli niet omzetten in inschrijfduur'.
Dus als je meer dan een half jaar niet hebt ingelogd wordt je woonduur NIET omgezet in inschrijfduur. Dus denk niet: ik stond al ingeschreven op woningnet dus het zal wel goed zitten. NIET dus.
Probleem: woningnet is via de telefoon onbereikbaar je krijgt de melding ( nadat je 45 cent voor het gesprek betaald hebt) 'het is ons helaas niet mogelijk u binnen een verantwoorde tijd te woord te staan. Wij verbreken nu de verbinding' . De website doet het ook niet. Je kunt wel inloggen, maar vervolgens is er geen enkele link die werkt.
'Helaas is het systeem momenteel niet beschikbaar. Probeert u het later opnieuw.
An unexpected error occurred. Please try again later'.

Piet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten