donderdag 14 mei 2015

Schuldhulpverlening slecht toegankelijk voor veel mensen met schulden

Veel mensen met financiƫle problemen worden niet afdoende geholpen door hun gemeente. Om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening, moeten ze voldoen aan zware criteria. Omdat gemeenten die strenge criteria hanteren, blijven velen verstoken van schuldhulp. Ook het gedrag en de motivatie van de betrokken personen zelf spelen een rol. Dat blijkt uit een onderzoek van het lectoraat Schulden en Incasso van Hogeschool Utrecht (HU), uitgevoerd in samenwerking met de NVVK (de vereniging voor
schuldhulpverlening en sociaal bankieren) De HU-onderzoekers constateren dat veel gemeenten de schuldhulpverlening de afgelopen jaren anders hebben ingericht en (tijdelijke) uitsluitingscriteria hebben opgenomen.
Zo worden mensen die geen inkomen hebben of ingeschreven zijn als zelfstandige bij de Kamer van Koophandel uitgesloten. Dit geldt ook voor personen die recentelijk al een beroep deden op schuldhulp of in een niet afgeronde scheiding zitten. Ook voor mensen met een eigen woning is het lastig om schuldhulp te krijgen. Volgens het onderzoek zijn veel gemeenten ook gaan screenen op motivatie en vaardigheden.

Lees hier het rapport van de Hogeschool Utrecht. http://tinyurl.com/okdut3n

Geen opmerkingen:

Een reactie posten