dinsdag 22 maart 2022

GGD gaat zonder overleg onaangekondigd over tot spoedontruimingen

 

Bij de Bijstandsbond komen verschillende signalen binnen dat de GGD op grote schaal bezig is met onaangekondigde spoedontruimingen. Sommige mensen hebben hun huis volgebouwd met spullen die ze verzameld hebben van oude kranten tot prullaria. De gemeente is van mening, dat deze mensen in strijd handelen met het bouwbesluit. Omdat door de grote verzamelingen in het huis gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom wordt er rigoreus ingegrepen. De GGD komt onaangekondigd langs en gaat via een spoedprocedure, zonder overleg je huis leeghalen. Alles wordt weggegooid terwijl het in een groot aantal gevallen helemaal niet op die manier hoeft. Er vindt zoals gezegd geen overleg plaats over eventuele dingen die je wilt behouden, of een overleg over hoe de situatie verbeterd kan worden. Er wordt kunstmatig 'spoed' gecreeerd en de ontruimingen gebeuren met een machtiging van de burgemeester. Zelfs deurwaarders werken niet op deze manier.

Piet van der Lende


1 opmerking:

  1. Daarom: De GGD is geen uitvoerder/handhaver van het Bouwbesluit. De GGD of een andere gemeentelijke instantie hoeft niet stante pede toegang verleend te worden. De GGD of een andere gemeentelijke instantie moet een vordering van toegang motiveren. Geen gelegenheid geven om binnen aanvaardbaar korte tijd op te ruimen of spullen elders onder te brengen, leidt meestal tot schade. De gemeentelijke instantie pleegt in dat geval een (schadevergoedingsplichtige) onrechtmatige daad. Gemeentelijke instanties moeten een volledige, gedetailleerde lijst opstellen en aan jou afgeven van hetgeen zij verwijderen. Trommel meteen buren, bekenden e.d. op die de actie volgen en een verbaal van bevindingen opstellen.
    Overkomt je zoiets als boven beschreven, schakel dan in de eerste minuut een gerechtsdeurwaarder in die ter plaatse een exploot uitbrengt gericht op het stoppen van de actie en het vergoeden van de schade.
    Zie verder: https://www.kantoorvanbreukelen.nl/nieuws/betreden-en-doorzoeken-van-een-woning-wanneer-onrechtmatig/

    BeantwoordenVerwijderen