maandag 4 juli 2022

Aan degenen die zich opgegeven hebben voor wekelijkse bijeenkomsten over inflatie

 Dit bericht verschijnt ook op de algemene mailinglijst en de weblog. Mocht je ook alsnog belangstelling hebben, laat het dan even weten, dan weten we ongeveer hoeveel mensen er komen ivm de voorbereiding. Tot nu toe hebben zich 10 mensen opgegeven en enkele mensen hebben de enquete op twitter ingevuld dat ze komen. Zoals in het eerdere bericht aangegeven starten we op 6 juli om 14.00 uur in het kantoor van de Bijstandsbond. In de voorbereiding hebben we bedacht dat er twee onderwerpen aan de orde kunnen komen, een praktisch gedeelte en een theoretisch gedeelte. Maar ter plaatse kan de agenda natuurlijk altijd veranderd worden.


In het praktische gedeelte wisselen we informatie uit over wat waar goedkoop is. Waar kun je goedkoop uit eten? Welke aanbiedingen van de supermarkten kloppen, en welke niet? Etc. Deze informatie die op tafel komt wordt gepubliceerd op de website 'overlevingsgids' ook een initiatief van de Bijstandsbond. Enkele dingen die goedkoop zijn zijn alvast op een rijtje gezet. Dat kun je lezen op http://overlevingsgids.deds.nl/goedkoop/index.html We kunnen activiteiten aan de discussie verbinden, bijvoorbeeld afspreken een keer gezamenlijk te gaan eten in restaurant guerillakitchen, een maaltijd van het resultaat van 'dumpsterdiving'. @guerillakitchenamsterdam is te vinden bij restaurant Robin Food in de Frederik Hendrikstraat 111. Ze hebben een facebookpagina met mededelingen. Je kunt er op wo4ensdagavond eten voor een vrijwillige bijdrage van 18.00 uur tot 21.00 uur. <a href="https://www.facebook.com/guerillakitchenamsterdam/app/190322544333196/"> Bezoek de facebookpagina voor meer informatie</a> Je kunt overigens in <a href="https://robinfoodkollektief.nl/">restaurant het Robin Food Kollektief</a> ook op andere dagen van de week lekker veganistisch eten voor een tientje. <br><br> <p>

In het heoretische gedeelte gaan we onderzoeken wat inflatie eigenlijk is en wat de oorzaken zijn. Stijgende olieprijzen en de lagere koers van de euro ten opzichte van de dollar veroorzaken de snel  oplopende prijzen van benzine en daarmee van andere producten. De lagere koers van de euro tov de dollar heeft o.a. als oorzaak dat de Europese Centrale Bank de rente minder verhoogd in tijden van grote inflatie dan de Amerikaanse Centrale Bank. De Europese Centrale Bank mikt op inflatoire maatregelen om de economie te stimuleren. De inflatoire maatregelen zijn bijvoorbeeld lagere rentes, lagere bankreserves en kwantitatieve versoepeling. Inflatie is dus een gevolg van overheidsbeleid.

Tijdens de pandemie zijn de bestedingsgewoonten van de consumenten veranderd; door de lockdowns is de vraag naar diensten van bijvoorbeeld bioscopen en restaurants ingestort en is de vraag naar goederen gestegen. Deze trend zien we later in de pandemie aanhouden.

Een aantal fenomenen verklaren de hoge inflatie van vandaag. Zo zijn de toeleveringsketens (supply chains) verstoord door de pandemie en deglobalisering, terwijl de vraag naar goederen steeg. Dit zorgt voor aanbod gedreven inflatie. Ook de geldcreatie van centrale banken ter ondersteuning van de economie vertaalt zich nu in een hogere inflatie. Niet te vergeten draagt de heropening van de economie ook bij de acceleratie van inflatie. Deze synergieën drijven samen de prijsindexen hoger.

De afgelopen jaren werd tijdens de handelsperikelen tussen de VS en China duidelijk dat de globaliseringsgolf van de afgelopen decennia aan zijn einde lijkt te komen. Covid-19 geeft die globalisering het laatste zetje richting de afgrond. Want hoe kwetsbaar ben je als land, als je zelf geen enkele fabriek in huis hebt die mondkapjes kan maken of beademingsmachines kan leveren? Meer en meer zal sprake zijn van lokale productie van essentiële goederen en diensten. Deglobalisering is de nieuwe trend en dit gaat gepaard met toenemend protectionisme.

De meest voor de hand liggende indekking tegen inflatie zijn grondstoffen. Beleggers schakelen dan ook steeds meer over op grondstoffen aankopen, waardoor alleen daardoor al gronstoffen duurder worden. Grondstoffen hebben voor beleggers hebben buitengewoon goed gepresteerd in 2021, met een algemene stijging van 27% (Bloomberg Commodity Total Return Index). Grondstoffen hebben sinds 2000 niet zo goed gepresteerd. De meeste activa dekken zich minder goed in tegen inflatie. Aangezien grondstoffen intrinsieke componenten zijn van de prijsindexen, staan ze bekend de beste indekking te zijn tegen inflatie. Tot 50% van de prijsindex componenten zijn direct of indirect gekoppeld aan grondstofprijzen. Daarnaast stuwen ook de verstoringen van toeleveringsketens de grondstofprijzen hoger.

De voedselcrisis die het gevolg is van de pandemie en de oorlog in Oekraïne, wordt verergerd door speculanten die de prijzen van voedselprijzen verder opdrijven. Beleggers steken veel meer geld in financiële producten die gekoppeld zijn aan de prijzen van producten als tarwe en maïs, meldt Deutsche Welle.

Wetenschappers van de universiteit van Bonn constateren dat beleggers die hun geld voorheen in tech-aandelen of cryptomunten staken, zich nu op de voedselmarkt storten. Ze doen dat bijvoorbeeld door termijncontracten op te kopen. Als gevolg daarvan stijgen de prijzen van landbouwproducten verder.

Leveranciers misbruiken prijsstijgingen. Sommige fabrikanten van levensmiddelen slaan een slaatje uit de hoge inflatie door veel hogere prijzen voor hun producten te vragen dan noodzakelijk. Die beschuldiging uiten meerdere supermarktketens.

Piet van der Lende


Geen opmerkingen:

Een reactie posten