zondag 10 april 2022

Gemeente Amsterdam werkt samen met het Europees Sociaal Fonds in de cohortaanpak

Verschillende bijstandsgerechtigden hebben donderdag 31 maart of de volgende dag een brief gekregen gedateerd 30 maart met als onderwerp: 'nieuwe werkwijze'. Het is een oproep om de gegevens van de bijstandsgerechtigde te controleren, te praten over werk of begeleiding of over vrijwilligerswerk. Bovenaan de brief staat behalve het logo van de gemeente Amsterdam ook het logo van het Europees Sociaal Fonds. Blijkbaaar heeft de gemeente geld gekregen uit deze pot om het project uit te voeren. In de brief wordt gesteld dat binnenkort telefonisch of schriftelijk contact wordt opgenomen voor een afspraak. De brief is ondertekend door de 'projectleider'. Wij veronderstelden dat het cohortproject afgelopen is en dit blijkbaar een nieuw project wat waarschijnlijk hetzelfde beoogt. We hebben onze conactpersonen bij de gemeente gevraagd om nadere informatie. Het blijkt anders te zitten.

Het antwoord luidt als volgt. De brief is vanuit programma Cohort Aanpak verstuurd. 

Er komen middelen uit Europa beschikbaar om werkgelegenheid te ondersteunen. Mensen aan het werk te helpen en te zorgen voor eerlijkere arbeidskansen voor alle EU-burgers. Gemeente Amsterdam zet deze middelen in om de Amsterdammers in de bijstand te ondersteunen en te begeleiden naar participatie -en of arbeidsmogelijkheden. Het logo van de Europese Unie is een van de publiciteitscriteria waaraan de Gemeente Amsterdam dient te voldoen om deze middelen in te zetten voor de Amsterdammer.

De Cohort Aanpak is een lopend programma en is ontstaan uit het programma ‘Meer kans op werk’, het programma loopt dit jaar nog door 5 gebieden van Amsterdam. Naast deze gebieden wordt de Cohort Aanpak ook ingezet voor de Economische Daklozen van Amsterdam.

Aanvankelijk werd de aankondigingsbrief van de Cohort Aanpak ondertekend door de projectleider, dit is inmiddels gewijzigd en ondertekend door de Klantbegeleider. Tevens is de afdeling Activering in deze brief gewijzigd naar; afdeling Werk en Participatie.

Tot zover de reactie van de gemeente. Blijkbaar loopt de cohortaanpak nog steeds door en wordt die nu gefinancierd met gelden van het Europees Sociala Fonds.

Piet van der Lende




1 opmerking:

  1. In mijn directe omgeving is deze brief alleen beland bij bijstandsgerechtigden die zich actief verzetten tegen onregelmatigheden veroorzaakt door WPI.

    Hopelijk is dat toeval.

    BeantwoordenVerwijderen