maandag 5 augustus 2024

Het project ‘Representatie en het maatschappelijk middenveld’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

 Op grond van de Participatiewet moeten gemeenten inspraak in het beleid regelen van de bijstandsgerechtigden. Sindsdien zijn overal in het land de clientenraden of participatieraden als paddestoelen uit de grond geschoten. En er is ook een landelijke overkopelende raad: De Landelijke Clientenraad. Gezien het feit, dat de misstanden bij sociale diensten, het onterecht onder druk zetten van baanlozen en de te lagen uitkeringen onverminderd voortduren, denken wij als Bijstandsbond dat al die clientenraden nog geen deuk in een pakje boter kunnen maken. 

Dat gaat nu ook wetenschappelijk onderzocht worden. Er is een project ‘Representatie en het maatschappelijk  middenveld’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De centrale vraag die de onderzoekers  in dit project willen beantwoorden is: ‘Op  welke manieren behartigen maatschappelijke organisaties de belangen van  burgers in politieke onderhandelingen over beleid en in hoeverre  verloopt deze participatie succesvol?’.

In het project bestudeert men twee casussen: 1) de  Participatiewet; en 2) de Wet transparantie maatschappelijke  organisaties (Wtmo). 

Op dit moment is men druk aan het schrijven aan  het rapport. Dit rapport zal in oktober verschijnen. We zijn zeer benieuwd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Open monumentendag in woon werk pand Tetterode in Amsterdam

 Beste mensen, Dit weekend is woon werk pand Tetterode in Amsterdam geopend in het kader van Open Monumentendag. Ook de Bijstandsbond, geves...