dinsdag 31 januari 2012

Film over het basisinkomen

Donderdag 2 februari: documentaire 'Basisinkomen, de Film'.

Bij de Bijstandsbond leven de nodige bezwaren tegen de manier waarop veel voorstanders van een basisinkomen hun strijd voeren, de strategie die ze hanteren en de coalitiepolitiek die daar bij hoort. Daarbij gaan we er wel van uit dat we de discussie verder moeten brengen dus reeds afdoende weerlegde argumenten als zou een basisinkomen niet financierbaar zijn of de verwachting dat mensen niet willen werken hoeven we wat ons betreft niet meer te behandelen. Ook de Bijstandsbond is tegen het doorgeschoten arbeidsethos en voor de vrije keuze van mensen op het gebied van arbeid. Maar daar moeten we misschien eerst over praten voor we een technisch volledige invulling geven. 'Een onvoorwaardelijk basisinkomen voor alle leden van de politieke gemeenschap'. Welke politieke gemeenschap?? En krijgen de mensen die een ton verdienen of miljonair zijn er ook een basisinkomen bij? Werkt de markt in een krankzinnig kapitalistisch financieringssysteem inderdaad zo dat mensen niet meer in een dwangpositie komen dat ze toch een onderbetaald flexibel baantje moeten nemen al willen ze dan niet? Misschien is deze bijeenkomst een goede gelegenheid om verder te discussieren. Ziehier een artikel van onze kant dat ook op de website van de Vereniging voor een basisinkomen staat.

aanvang 20 uur, inloop vanaf 19.30 uur
D4net, Bilderdijkstraat 165-f A'dam
Een filmessay van Daniel Häni en Enno Schmidt

Enkele citaten uit de film:

Met het basisinkomen wordt inkomen een mensenrecht.
Een basisinkomen is een inkomen, dat onvoorwaardelijk voor ieder lid van een politieke gemeenschap geldt. Het bestaan zeker stellen en maatschappelijke participatie mogelijk maken gelden als een persoonlijk recht zonder voorwaarden. Absoluut geen arbeidsdwang.
Hoe krijgen mensen vandaag de dag hun inkomen? Slechts 41% van de bevolking verdient zijn inkomen in het arbeidsproces. De anderen krijgen hun inkomen ergens anders vandaan. Zogenaamde overdrachtsinkomens, inkomens die niet rechtstreeks met werk te maken hebben.
In feite leidt een basisinkomen tot een vrijere maatschappij. Dat is het cruciale punt. De loonafhankelijkheid en afhankelijkheid door overdrachtsinkomens verdwijnt en zelfstandigheid ontstaat.
We hebben alles ingezet, om het werk te mechaniseren, om mensen vrij te maken, en nu klagen we, dat we geen arbeidsplaatsen hebben. En niemand zegt ons: Ja, maar verdorie nog aan toe, daarvoor hebben we toch de laatste 100 jaar hard gewerkt, zodat we niet meer hard hoeven te werken! Dat zegt geen enkele politieke partij.
Naast de in geld meetbare toegevoegde waarde, is er nog een tweede waardevermeerdering, die zich niet in geld laat meten: de schepping van onbetaalbare waarden: sociale, culturele, menselijke waarden. Met de invoering van een basisinkomen zou de schepping van onbetaalbare waarden toenemen.
De Vereniging Basisinkomen heeft een vertaling uitgebracht van deze Zwitserse film “Grundeinkommen der Film”, een film over de toekomst van onze samenleving, over onze vrijheid en over de manier waarop wij dit ook in de toekomst weer kunnen verwezenlijken.
Welkom en zegt het voort!
Groeten vanuit D4.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten