zaterdag 24 november 2018

De nieuwe privacy wetgeving. Evaluatie van de Autoriteit Persoonsgegevens na een half jaar.


24 november 2018. Vanaf 25 mei 2018 geldt de nieuwe Europese privacywetgeving, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Daarmee krijgen mensen meer en sterkere privacyrechten. En gelden voor organisaties meer verplichtingen om zorgvuldig met persoonsgegevens om te gaan. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kondigde aan,  bij het toezicht op de naleving van de nieuwe regels in eerste instantie de focus leggen op de naleving van de verantwoordingsplicht van organisaties, de beveiliging van medische gegevens en de handel in persoonsgegevens.

Nu na een half jaar werden in de media de resultaten van de eerste evaluatie gepubliceerd. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft  in de eerste zes maanden na de komst  van de nieuwe privacywet AVG ruim 7000  klachten en tips binnengekregen over  mogelijke schendingen van die wet. De vragenlijn van AP stond roodgloeiend: zo’n 10.000 keer wilden mensen informatie hebben. De AP zegt dat mensen de mogelijkheid om online te klagen actief gebruiken, vooral over het inzagerecht. Mensen kunnen daarmee aan organisaties vragen welke gegevens die van ze hebben.  Dit actieve klagen zou o.a. een gevolg zijn van de publiciteit die de invoering van de AVG met zich meebracht. De AP heeft inmiddels bij onder  meer financiĆ«le instellingen, overheden en ziekenhuizen onderzoek gedaan. De ervaring van deskundigen is, dat grote bedrijven zich juridisch aan het ingraven zijn om de AVG te omzeilen. Grote bedrijven zoals Google, Facebook en twitter zijn erop uit te handelen in zoveel mogelijk data van consumenten, en daar gaan ze gewoon mee door. Dat is hun verdienmodel. De AP is niet transparant over in hoeveel gevallen klachten tot nader onderzoek hebben geleid en hoeveel boetes zijn opgelegd. Volgens teletekst zouden met name het UWV en de Belastingdienst orde op zaken moeten stellen. De Telegraaf meldde op 20 november dat niet alle Nederlandse banken een functionaris voor gegevensbescherming hebben aangesteld, waarvan de contactgegevens moeten worden gepubliceerd,  hoewel dat wel een nieuwe verplichting is. Zes banken en negen verzekeraars zouden dat nog niet hebben gedaan.

De eerste officiƫle evaluatie van de AVG volgt in januari 2019 volgens een woordvoerder van het Ministerie van Justitie en veiligheid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten