dinsdag 20 augustus 2019

cateringmedewerkers voeren actie

20 augustus 2019 voerden cateringmedewerkers actie bij diverse opdrachtgevers, zoals KLM, Douwe Egberts, PGGM, ASR en de provincie Utrecht. Ook personeelsleden van Ahold, Tata Steel, KLM, GVB en Shell deden mee met acties bij hun eigen werkgevers. Cateringmedewerkers verdienen een fatsoenlijke cao met goede afspraken over loon, betere reiskosten en regelingen om het werk op een goede manier vol te kunnen houden in de toekomst. Alleen samen kunnen we goede afspraken maken! De bonden eisen zeker vijf procent meer loon voor de medewerkers van de grote bedrijven, terwijl de werkgevers slechts 1,25 procent bieden.


Op 13 juni heeft werkgeversorganisatie Veneca een eindbod voorgelegd aan de vakbonden. 95% (leden en niet-leden van FNV Catering) heeft tegen dit eindbod gestemd. Dit betekent dat er nog geen nieuwe cao catering is.

Maandag 22 juli is de cao commissie bij elkaar gekomen en heeft besloten om de acties voor een fatsoenlijke cao voort te zetten.  Zij roepen alle medewerkers in de catering op om hieraan mee te doen. De acties op 20 uagustus zijn een uitvloeisel van dit besluit.

Medewerkers van KLM Catering Services, een dochterbedrijf van KLM, voerden vanmiddag actie bij het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij in Amstelveen. Er was onder andere een lawaaiprotest. Zo'n tachtig medewerkers van KLM Catering Services deden mee met het protest bij KLM voor de deur.

Een woordvoerster van KLM zei tegen NH Nieuws dat de actievoerders geen toegang tot het streng beveiligde terrein van het KLM-hoofdkantoor kregen, omdat KLM zelf "geen partij zou zijn in deze onderhandelingen." KLM Catering Services is een 100 procent dochterbedrijf van KLM. Behalve een lwaaaiprotst werden bloemen aangeboden aan cateringmedewerkers die in het hoofdkantoor werken.

Na het protest in Amstelveen, gingen de medewerkers naar de vestigingen van KLM Catering Services op Schiphol-Noord en Schiphol-Centrum, waar de acties verdergingen en onderhandelaars in gesprek gingen met de werkgevers.

https://www.fnvcatering.nl/

1 opmerking:

 1. Hoe kijkt de FNV tegen catering als industrie aan? Die lachende
  gezichten op de foto zijn als de borden met lachende varkens en koeien
  bij de slager. Oh wat is het toch fijn om een commoditeit te zijn.

  De werkelijkheid is dat het werkt sloopt en binnen de kortste keren elk
  greintje motivatie en waardigheid verdwijnt. Inherent aan het werk zijn
  vernederingen van dienend werk, dat altijd onderbetaald zal blijven
  omdat het kapitalisme uiteindelijk zo werkt.

  Klassenstrijd als begrip is uit het vocabulaire van de vakbond
  verwijderd, want zogenaamd achterhaald. Maar de standenmaatschappij zie
  je goed in de catering- en restaurantindustrie, waar alleen het hogere
  kader profiteert van de hoge marges op de dienstverlening.

  Een paar verbeteringen op de vierkante centimeter voor de werknemers
  staan in geen verhouding tot de dagelijkse vernederingen die je als
  cateringwerker moet ondergaan.

  Het zou interessant zijn de reactie van de FNV te horen op het pamflet
  Sloop de Restaurants van Prole. Uit 2006 en nog altijd actueel. Sowieso
  een aanrader voor elke restaurantwerker.

  een ex-cateringmedewerker

  BeantwoordenVerwijderen