zondag 14 februari 2016

Nieuws van 14 februari 2016

logobbappOprichting West Fries Werklozen Collectief

Om steun bij collega-werklozen te zoeken heeft Mike Leurs (46) de Facebookpagina Westfries Werklozen Collectief opgericht. Op Facebook kunnen werklozen elkaar tips geven, op banen wijzen en soms een ondersteunde schouder bieden. Het is de bedoeling dat de leden van het Westfries Werklozen Collectief elke maand een keer bij elkaar komen. "Nieuwe leden zijn trouwens van harte welkom", aldus oprichter Mike Leurs uit De Goorn. De gemeente Koggenland heeft daarvoor op het gemeentehuis een ruimte ter beschikking gesteld. De facebookpagina van het WWC.


logobbappMensenrechten in het bedrijfsleven

Inmiddels drie jaar geleden bood de regering het Nationaal Actieplan bedrijfsleven en mensenrechten aan bij de Tweede Kamer. Op basis van dit plan verwacht de overheid dat bedrijven mensenrechten respecteren en concrete actie ondernemen, in hun eigen activiteiten én in de productieketen. Inmiddels zijn er verschillende activiteiten ondernomen, maar een overzicht van de stand van zaken ontbreekt. Het College voor de Rechten van de Mens vindt het van belang dat voor een ieder duidelijk is hoe de uitvoering van het actieplan ervoor staat. Daarom dringt het College bij de minister van Buitenlandse Zaken aan op een voortgangsrapportage van het Nationaal Actieplan bedrijfsleven en mensenrechten.


logobbapp

vrijwilligersdag op 19 maart

Op 19 maart organiseren verschillende groepen en organisaties in het land weer de vrijwilligersdag NLdoet. Dit is een jaarlijks evenement dat beperkt wordt gefinancierd en georganiseerd door het vercommercialiseerde Oranjefonds in samenwerking met de Postcodeloterij. Allerlei burgers gaan een dagje met ouderen op stap, halen vuilnis op in een bos of doen andere leuke dingen. Als het maar een gedepolitiseerd en vrijblijvend praktisch afgebakend tijdelijk klusje is waar geen verplichtingen aan vast zitten. Aardig zijn voor elkaar en aandacht besteden aan elkaar en geen discriminatie, een dag per jaar, dat moet toch kunnen?


logobbappStijgende vraag naar juristen

Juridische vacatures flink toegenomen: dreigend tekort aan ervaren juristen. Het aantal juridische vacatures is in het vierde kwartaal met meer dan 25% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De grootste vraag komt nog steeds vanuit de zakelijke dienstverlening (+47%) en de intermediairs (+17%). Maar ook de overheid zoekt naarstig naar juristen. Deze sector laat een stijging van 36% zien van het aantal juridische vacatures. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de Legal arbeidsmarkt over het vierde kwartaal van 2015’ van Yacht een uitzendbureau dat onderdeel is van Randstad. Waarneembaar is een stijgende vraag naar juristen die bezwaarzaken voor gemeenten behandelen. Gemeenten zijn sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Juist hier verwacht men een stijging van het aantal bezwaarzaken. Dit betekent, dat de gemeenten de uitvoering nog lang niet op orde hebben en dat clienten vaak naar de rechter moeten stappen om hun recht te halen, omdat de gemeente een aanvechtbare beslssing neemt.


logobbappCBS: Voor het eerst meer dan 10 miljoen banen.

Voor het eerst zijn er in Nederland meer dan 10 miljoen banen. In het laatste kwartaal van 2015 steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen tot 10 020 duizend. In totaal groeide het banenbestand vorig jaar met 101 duizend tot het hoogste aantal ooit. In 2008, kort voor het uitbreken van de economische crisis, werd de mijlpaal al dicht genaderd. In de jaren daarna gingen echter veel banen verloren. Dit meldt CBS. In 1995 waren er nog 8 miljoen voltijd- en deeltijdbanen in Nederland. Sinds 2000 waren het er meer dan 9 miljoen. Voor het volgende miljoen was aanzienlijk meer tijd nodig. Er zijn vooral veel banen bijgekomen in de gezondheidszorg, de zakelijke dienstverlening exclusief financiele dienstverlening, handel en bij uitendbureau's. Ten opzichte van 1995 steeg het aantal banen in andere sectoren nauwelijks, of er was een daling, zoals in de industrie. Het aantal banen via uitendbureau's verdubbelde sinds 1995. Het aantal banen voor zelfstandigen steeg nauwelijks en bedraagt al sinds 1995 ongeveer 20% van het totaal.


Installeer de app van de overlevingsgids in de Google Play store. Gratis tips, informatie en dagelijks nieuws. Trefwoord overlevingsgids.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten