Eindelijk erkenning dat er 2 miljoen werklozen zijn en niet een half miljoen De Nederlandse Bank publiceerde het volgende bericht op haar website. De betekenis van de werkloosheid als maatstaf voor de spanning op de arbeidsmarkt neemt af. Naast werklozen willen een miljoen werkenden meer uren werken. Nog eens een half miljoen Nederlanders participeren nu niet op de arbeidsmarkt, maar willen dat wel. Dit onderbenutte arbeidspotentieel drukt mogelijk de loongroei. Dus er zijn eigenlijk 2 miljoen werklozen. Eindelijk een erkenning van een officiele instantie dat de tot nu toe gepubliceerde werkloosheidscijfers een veel te rooskleurig beeld geven. Bericht van de Nederlandse Bank
|
Belastingaangifte 2015 Staatssecretaris Wiebes heeft op 29 februari het startsein gegeven voor de aangifteperiode voor inkomstenbelasting over het jaar 2015. Hij was er op tijd bij, want ondanks het startsein kun je vandaag nog geen aangifte doen. Het is vandaag schrikkeldag, dat was de staatssecretaris misschien even vergeten. Je kunt pas vanaf 1 maart aangifte doen. Dit jaar hebben acht miljoen mensen een uitnodiging om online aangifte te doen ontvangen. Nou uitnodiging, het zal voor velen wel een verplichtende uitnodiging zijn. Mensen die voor 1 april aangifte doen, horen vóór 1 juli of zij geld terugkrijgen of moeten betalen.
|
Weer meer bijstandsgerechtigden Het aantal bijstandsgerechtigden blijft groeien. Eind vorig jaar waren het er 450 duizend, een toename van 16 duizend vergeleken met het jaar ervoor. Vooral meer jongeren en 45-plussers zijn in 2015 in de bijstand terechtgekomen. Dit meldt CBS. In 2015 bestond de grootste groep instromers uit 45-plussers, namelijk 11 duizend. Dat verschilt niet veel met de cijfers van de twee voorgaande jaren. Het aantal jongeren tot 27 jaar met bijstand is met 4 duizend gestegen. In 2014 bleef het aantal jeugdige bijstandsontvangers nog nagenoeg gelijk. Deze stijging komt voor een deel door de instroom van jongeren die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, naar schatting zo’n 2 à 3 duizend. Tot 2015 konden zij in veel gevallen een beroep doen op de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Met de invoering van de Participatiewet in 2015 is de toelating tot de Wajong beperkt. Alleen jongeren die duurzaam en volledig arbeidsongeschikt zijn, komen nog in aanmerking voor een uitkering. Gedeeltelijk arbeidsongeschikte jongeren die weinig of geen inkomen respectievelijk geen vermogen hebben, kunnen bij de gemeente een beroep doen op bijstand. De instroom in de Wajong is sinds 1 januari 2015 drastisch afgenomen. In 2014 ging het om zo’n 1400 personen per maand, in 2015 waren dat er 300.
|
Op weg naar deflatie? De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in januari 4,1 procent lager dan in januari 2015. Een maand eerder waren de prijzen 5 procent lager dan een jaar eerder. De prijsdaling zwakt al een paar maanden op rij af. Opnieuw waren vooral de olieprijs en de prijzen in de aardolie-industrie sterk gedaald, aldus CBS. De prijzen van de producten van de chemische industrie waren 5,4 procent lager dan een jaar eerder. Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren bijna 2 procent goedkoper dan een jaar eerder. Verder waren de prijzen van de producten van de basismetaalindustrie ruim 5 procent lager. De prijzen van ruw staal daalden ook. Daarentegen waren producten van de kunststof- en rubberindustrie, machine- en auto-industrie iets duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs van metaalproductenindustrie bleef nagenoeg gelijk. Bezien van maand op maand daalden de afzetprijzen van de industrie. In januari waren producten van de industrie gemiddeld 2 procent goedkoper dan in december. De prijzen op de binnenlandse markt daalden met 1,9 procent wat minder sterk dan de prijzen op de buitenlandse markt (-2,1 procent). De olieprijzen daalden in januari opnieuw aanzienlijk ten opzichte van een maand eerder.
|
Bij het NIBUD kunnen ze niet rekenen Het NIBUD publiceert vandaag- schrikkeldag- de volgende kletskoek. 2016 is een schrikkeljaar: februari telt 29 dagen in plaats van 28. Volgens berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) geeft een gezin op deze extra dag gemiddeld 60 euro uit aan onder andere eten, drinken, gas, water en licht. Schrikkeldag levert een gezin ook wat op: een gratis dagje sporten met sportschoolabonnement, een dag extra tv kijken of internetten en een dagje gratis verzekerd, ter waarde van in totaal 47 euro. Voor een gemiddeld gezin betekent dit dat het die dag 13 euro inlevert. Een alleenstaande schiet er 3 euro bij in. Wat een onzin, want tegenover de extra kosten staan geen extra inkomsten. Dus de reele kosten zijn gewoon 60 euro.
|
|
Installeer de app van de overlevingsgids in de Google Play store. Gratis tips, informatie en dagelijks nieuws. Trefwoord overlevingsgids.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten