donderdag 14 januari 2016

Nieuws van 14 januari 2016


De Centrale Raad van beroep weigert iets te zeggen over de vraag, of tewerkstelling met behoud van uitkering voor onbepaalde tijd in strijd is met mensenrechten verdragen. Advocaat Marc van Hoof heeft geprocedeerd tot en met de Centrale Raad van Beroep over deze kwestie. De raad weigert iets te zeggen over de vraag, of er sprake is van verboden verplichte arbeid op grond van mensenrechtenverdragen. Ze wijzen toe op grond van andere argumenten. En dan komen ze aan de meer principiele vragen niet meer toe. Lees de uitspraak op rechtspraak.nl Maar toch is de uitspraak een stap in de richting van: bij werken met behoud van uitkering kan niet alles zomaar. Er moet sprake zijn van maatwerk.

 logobbappStilte Actie tegen armoede en verrijking in Nederland. Elke derde dinsdag van de maand behalve in juli en augustus, dan is de Tweede Kamer met reces, en in september de 3e woensdag i.v.m. Prinsjesdag Plein in Den Haag (vlakbij Binnenhof achter de Tweede Kamer) 13.00 uur. A.s. dinsdag weer. Er zijn velen van goede wil die de armoede willen bestrijden. Het ene congres na het andere met zinderende toespraken en goede voornemens. Je kunt er je week mee vullen, maar helpt het? Er gebeurt veel voor de b├╝hne of nog een ander woord in goed Nederlands; Window dressing, dat zoiets betekent als je etalage op orde hebben, maar de winkel niet. Er wordt best veel geld uitgetrokken ter bestrijding van de armoede, maar structureel verandert er heel weinig. Het Nibud zou toch eigenlijk op grond van zijn eigen berekeningen moeten zeggen dat de uitkeringen te laag zijn. Ze zetten bijvoorbeeld de huur van een woning consequent op 400 euro, wat feitelijk al een hele tijd niet meer klopt en steeds minder gaat kloppen. Er komt op dat punt nog meer aan, want we zijn even in slaap gesukkeld in de kerstperiode. Doe mee aan de Stilteactie Tegen Armoede aanstaande dinsdag 19 januari. Het doet er toe!


 logobbappDe xenofobe en racistische organisatie PEGIDA heeft aangekondigd op zaterdag 6 februari 2016 te gaan demonstreren in het hart van het progressieve Amsterdam, op de Dam. We kunnen hen niet zonder tegenspraak hun gang laten gaan! Een brede coalitie van politieke (jongeren)organisaties, migranten- en antiracisme-organisaties heeft de krachten gebundeld in een tegenactie. We moeten nu laten zien dat een organisatie als PEGIDA niet thuishoort in Amsterdam, of waar dan ook! Tijd en locatie kan veranderen, houd deze pagina in de gaten!


Je baan is steeds drukker en je moeder wordt steeds ouder. Deadlines op je werk en een depressieve puber thuis. De combinatie van werk en zorg vraagt veel van mensen. Hoe ga je daarmee om? De CNV Vakcentrale houdt een congres over Werk & Zorg. Het congres biedt je praktische methoden om Werk & Zorg beter te combineren. De inbreng van deelnemers gebruikt het CNV om rechtstreeks invloed uit te oefenen op het landelijke beleid over werk en zorg. Deelname is gratis. Het congres Werk & Zorg vindt plaats op woensdag 17 februari 2016 en duurt van 13.00 tot 18.00 uur in Tivoli Vredenburg in Utrecht, pal naast het Centraal Station. Het is bedoeld voor iedereen die werken en zorgen combineert. Of het nu is voor ouders, kinderen of zieke buren. Vanaf 12.30 uur is Tivoli Vredenburg open voor deelnemers aan het congres Werk & Zorg.

FNV voorzitter Ton Heerts zegt in zijn nieuwjaarstoespraak op 11 januari een brede beweging te willen starten met een sociaal en duurzame agenda. 'We willen breder kijken dan alleen werk en verder kijken dan de korte termijn. Duurzaamheid is naast en goede sociale zekerheid belangrijk voor de toekomst, ook voor de arbeidsmarkt. Ik heb het dan ook over duurzaam werk –echte banen dus- en werkgelegenheid in sectoren die te maken hebben met duurzaamheid, zoals de energiesector. Er is een breed gevoeld onbehagen in de samenleving tegen uitbuiting van werkenden, het korte termijn rendementsdenken, maar ook breder tegen uitbuiting van onze leefomgeving. Laten we samen met organisaties die zich hiertoe aangesproken voelen, een gemeenschappelijke sociaal duurzame dialoog aangaan en een agenda ontwikkelen.' De FNV werkte al eerder samen in het Energieakkoord met organisaties als Natuur en Milieu, Greenpeace en Milieudefensie. Ook is de FNV vertegenwoordigd in de Eerlijke Bankwijzer en de Sociale Alliantie. Mooie woorden.

Installeer de app van de overlevingsgids in de Google Play store. Gratis tips, informatie en dagelijks nieuws. Trefwoord overlevingsgids.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten